Samba Football Academy

Vi på CSES är stolta över att presentera senaste tillskottet i inkubatorn, Erik Johansson och hans företag Samba Football Academy som strävar efter att erbjuda Sveriges främsta fotbolls- och värdegrundsutbildning för barn och ungdomar. I samverkan med skolor, kommuner och företag används sambafotbollen för att skapa ett bättre samhälle.

– Att vara social entreprenör är att hjälpa och utveckla människor. Att bidra till ett bättre samhälle och en finare värld, menar grundaren Erik Johansson, också känd som Samba-Erik. Och just detta gör Erik genom sin verksamhet Samba Football Academy.

Samba Football Academy är ett utbildningsföretag. Konceptet är skapat utifrån Eriks egna erfarenheter som professionell fotbollsspelare i Allsvenskan och i Brasilien. Till sin hjälp har han haft brasilianska elitspelare, tränare och socionomer. Syftet med verksamheten är att utveckla fotbollsspelare, lag och fotbollsföreningar men framförallt människor, stadsdelar och det svenska samhället.

Konceptet vilar på den vackra brasilianska fotbollen; ”Sambafotboll”, tillsammans med en värdegrundsutbildning; ”Bonito Lifestyle” som betyder vacker livsstil.

Samba Football Academy har flera olika verksamheter för barn och ungdomar. En av dem är Peladan som är ett smeknamn på spontanfotboll i Brasilien. Peladan är öppna fotbollpass som bedrivs under sena lördagskvällar i Stockholms förorter. I dessa öppna pass brukar över 100 barn och ungdomar delta.

– Vi utbildar och ger arbete till lokala ungdomar som leder Peladanpassen där de sprider sambafotbollens fotbollsfilosofi och förhållningsätt. Ett förhållningssätt som baseras mycket på vänskap, omtanke och glädje, berättar Erik.

Utöver Peladan bdrivs också riktade insatser med sambafotboll för tjejer med kvinnliga ledare, fotbolls-kollon, skolsamarbeten och föreningsträningar.

– Alla våra träningar och insatser i förorten är gratis för barn och ungdomar. Vi samarbetar med kommun, skolor och företag. Våra samarbetspartners upplever att våra verksamheter bidrar en positiv utveckling av stadsdelar, mindre skadegörelse och bättre hälsa för barn och ungdomar.

När Erik var 17 år bodde han ett år i Brasilien och spelade fotboll. Med sig hem till Sverige tog han en kärlek till landet och till den vackra Brasilianska fotbollen. Parallellt med sin karriär som fotbollsspelare i Malmö FF anordnade Erik, tillsammans med en brasiliansk vän, en öppen träning i Rosengård för barn och ungdomar. Träningen var mycket lyckad och Erik tog intryck av den glädje och positiva inverkan träningen hade på de unga deltagarna.

När fotbollskarriären tog slut vid 30 års ålder, på grund av en skada, kändes valet självklart för Erik; att satsa fullt ut på att använda kunskaper och socialt engagemang för att göra något positivt för barn och ungdomar.

– Min drivkraft är att jag känner att Samba Football Academy berör och skänker mycket glädje och mening i många barn och ungdomars liv, säger Erik.

Att bli ett inkubatorsföretag hos CSES ser Erik som ett viktigt steg i processen att få Samba Football Academy att växa för att kunna nå ut till fler områden, barn och ungdomar.

– För att det skall bli möjligt behöver jag hjälp och stöd. Jag är mycket nöjd med samarbetet med CSES. Personalen är professionell, kunnig och hjälpsam.

Visionen inför framtiden är klar och tydlig:

– Vårt mål är att vi om fem år ska finnas etablerade i 10 regioner i Skandinavien samt att vi då ska ha byggt upp kontakter för att komma igång i minst ytterligare ett land i Europa. Det innebär att vi under 2019 räknar med att cirka 100 000 barn och ungdomar deltar i våra verksamheter och att 800-1000 ungdomar får utbildning och arbete varje år, berättar Samba-Erik.

Läser om verksamheten på www.sambafa.se.