Karl Lindqvist under Polstjärna Metro RaceKarl Lindqvist, grundare av Polstjärna, initierade kampanjen ”Polstjärna Metro Race” för att samla in pengar som ska bidra till att motverka utanförskap bland barn och ungdomar i Sverige. Planen var att cykla mellan Stockholms samtliga 100 tunnelbanestationer den 17 december.  Resultatet blev 63 stationer på 12 timmar och 17 minuter. Carl har dock redan i radiosändning gett löfte om en uppföljare med de återstående 37 stationerna . Du kan fortfarande stödja kampanjen här.

Läs Karls egna rapport från Polstjärna Metro Race:

Polstjärna metro race 2012 – det blir en fortsättning…
Ett dygn har gått sedan jag klev av cykeln i Vällingby. Det kändes lite konstigt att sluta där, men hjärnan hade börjat ge signaler att jag riskerade att bli trafikfarlig. Efter ett bastant skräpmatintag med familjen var det nästan så att jag ville kliva upp på min trotjänare igen. För cykeln den stod verkligen pall. Tack Fuad på Skarpnäcks cykelverkstad för det arbete du lade ned på att få den i form. Cykeln hade stått i garaget i nästan sju år.

Stockholm är en stor stad, det blev jag varse ganska snabbt och i synnerhet när jag cyklade ut mot Norsborg från Fruängen. Stockholm är också en starkt segregerad stad och barn växer upp under väldigt olika förhållanden. Enbart i Stockholm Stad finns det nästan 11 000 barn i familjer som behöver ekonomiskt bistånd. Och det är bara en av de orsaker som utgör riskzon för ett framtida utanförskap.

Genom engagemang från medmänniskor – eldsjälar – kan barn trots besvärliga familjeförhållanden landa rätt och hitta en positiv väg framåt i livet. Och dessa eldsjälar verkar i många fall precis runt hörnet där vi själva bor. Utan att märkas för dig och mig men desto påtagligare för de barn och unga som de hjälper.

Att cykla runt bland de 63 stationer som jag till sist klarade av under 12 timmar och 17 minuter blev både en tuff utmaning och ett sätt att se olika delar av Stockholm. Har för en stund sedan betalat in de 2 000 kronor jag lovade att skänka om jag inte tog mig runt alla 100 stationer innan solnedgången.

Det kommer bli en fortsättning för i radion imorse lovade jag att avsluta loppet i maj 2013. Tre personer har redan anmält att de vill vara med så den gången kommer jag inte åka ensam. Jag har redan fått några härliga idéer hur vi kan skapa extra uppmärksamhet och lyfta fram de insatser som Polstjärnas eldsjälar gör. Kanske får du några idéer när du läser detta? Hör av dig!

Kalle/ kalle@polstjarna.se, 070-35 35 417