2015-01-25 21.22.48

DayCape är en digital kalenderapp för barn med autism där användaren kan planera dagen i sin egen takt. Med hjälp av bilder och påminnelser ger appen användaren en tydlig överblick över dagen. Appen kan delas och anpassas, för att inte bara göra den lättare att använda men också för att de som deltar i din dag, såsom föräldrar och lärare att planera schemat.

Genom Fryshusets specialskola fick grundaren Anton Håkanson kontakt med en pojke som heter Love. Hans autism gör att han har svårt att ta in intryck från omgivningen och att han lätt försvinner in i sina egna tankar. Men det är inte hans enda problem. Saker vi tar för givet – som att äta frukost, gå till skolan och leka med vänner glöms lätt bort. Att Loves vardag ska fungera hänger på den hjälp han kan få av sin mamma och sin lärare.

Mamman arbetar som städerska på deltid, men eftersom hon lägger så mycket tid på att hjälpa Love så hinner hon knappt med hushållssysslorna. Autism gör det svårt att hantera stress. Den kaotiska tillvaron i hemmet gör därför Loves vardag ännu svårare.

I skolan ser läraren till att påminna Love så att han kommer ihåg att göra sina skoluppgifter och gå på rast med sina klasskompisar. Tyvärr har läraren flera klasser att ta hand om, så han kan inte alltid hjälpa Love. Det leder till att Love får det svårt att koncentrera sig och leka med andra barn.

1 av 68 barn i världen beräknas ha autism vilket är 30 000 barn i Sverige.

Vi utvecklar applikationen DayCape som ska hjälpa personer som Love med autism att få en bättre tillvaro både i hemmet och i skolan. DayCape påminner – och visar – med bildstöd vad, när och hur länge Love behöver göra någonting under dagen.

DayCape gör det även möjligt för föräldrar och lärare att lägga in aktiviteter under dagen och de behöver därför inte lägga lika mycket tid på att hjälpa Love.

När Anton själv var barn fick han efter en utredning diagnosen autistiska drag.

Men det dröjde dock inte länge förrän vuxna i hans omgivning anade att diagnosen inte stämde. Det tydligaste tecknet var att han kunde sätta sig in i hur andra människor tänker och känner, något som många med autism har svårt för. En ny utredning gjordes och diagnosen skrevs av. Erfarenheten av att ses som annorlunda följde dock med honom, och när Anton många år senare började studera mobil kreativitet vid Hyper Island skulle den visa sig vara värdefull.

– Hjälpmedelsinstitutet höll en kurs och förklarade att hjälpmedlen för personer med funktionsnedsättningar inte är så bra. De apparater som finns gör att man får en stämpel och ses som annorlunda. Då kom jag på idén till ett planeringsverktyg för barn med autism i form av en app. Senare så bedrev jag app idé på egen hand vid sidan av studier på Berghs. Under den tiden vann jag tävlingen “Innovation för alla” som PTS driver. Så jag formade ett team sedan ett halvår tillbaka och nu är jag även utsedd till ny Change leader i Reach for Change tävling.

Vad är din personliga drivkraft som företagare?

– Jag drivs av skapande processen i företagande och att utmana mig själv. Det är upplyftande att hela tiden se sin idé växa och klara av nya utmaningar medan man jobbar.

Vad är socialt entreprenörskap för dig?

– Det handlar om att skapa nått som skapar nytta för dem som verkligen behöver hjälpen.

Varför ville du bli ett inkubatorbolag hos CSES? Vad är dina förväntningar?

– Jag har tidigare fått coachning sessioner av CSES och tycker det har gett väldigt bra feedback. Så när jag fick chansen att söka in till inkubatorn så var det självklart att jag ville med.

Drömbilden fem år framåt med företaget – hur ser den ut?

– Om fem år så kommer jag ha drivit igenom flera appar och liknande tekniska innovationer för att göra livet bättre för människor.