Jidder ska bli en smartphone-app för ungdomar där man har möjlighet att kostnadsfritt och anonymt prata om olika ämnen, med stöd av vuxna som agerar som chattvärdar. Jidder vill förse unga med vuxna förebilder, gemenskap och vetskap att man inte är ensam i sin situation. Jidder har grundats av Josefine Wahlberg, med bakgrund som community manager inom Social TV.

Josefine, berätta mer om Jidder
Det finns alltså alltid en vuxen värd i chatten som stöttar ungdomar inom olika samtalsämnen, men alla har möjlighet att prata. Eller så väljer man att bara lyssna. Värden har stora kunskaper inom sitt ämne och kan svara på de frågor och funderingar unga har. Det kan exempelvis vara en polis, sporthjälte, livscoach eller kändis. Vi hjälper också till med vart unga kan söka vidare hjälp om de vill.

Hur föddes idén?
Jag jobbade på ett företag, där vi utvecklade tekniken och en liknande app. Samtidigt spelade jag ett online-spel, där jag kom i kontakt med ett stort antal ungdomar. I början pratade de kort om spelet, men väldigt snart började de skriva till mig om panikångest, självmordstankar och problem med tjejer. Till slut satt jag hela kvällarna och bara svarade på deras meddelanden. Jag frågade om de inte hade någon att prata med och fick alltid ett nej till svar för att ”ingen vuxen hade tid” och ”det känns för seriöst att söka hjälp”.  Då fick jag idén att; tänk om vi kunde ta den här coola och avancerade appen vi hade byggt, ändra den lite och använda den till att stödja ungdomar.

Berätta om din bakgrund
Jag har de senaste två åren jobbat som community manager på ett företag som jobbar med Social TV. Jag har stor nytta av det nu, då det är väldigt mycket “community”-tänk. En annan sak jag känner att jag har stor nytta av är min scenvana, eftersom jag åker runt och presenterar appen för en stor mängd organisationer och eventuella värdar. Något jag också lärde mig under min sångutbildning är att om man vill beröra folk med en känslomässig sång måste man först sjunga en rolig sång. Skrattet gör att man öppnar sig och blir mottaglig för känslor. Det är en av anledningarna att vi blandar “tunga” ämnen med mer lättsamma.

Vad är din personliga drivkraft som entreprenör?
Jag har turen att nu få jobba med något jag verkligen brinner för och det måste ju vara den största drivkraft man kan hitta! Jag känner att jag verkligen har möjlighet att göra något fantastiskt för många unga. Sen är det roligt och spännande att få jobba med helt ny teknik. Appen är avancerad och påkostad och vi kommer kunna göra väldigt coola saker. Konstigt nog är en av de största utmaningarna att övertyga folk om att prata är något positivt och något vi tror att unga kommer att göra, nu när det finns ett modernt sätt att göra det på. Det händer trots allt något i kroppen när vi faktiskt pratar med varandra.

Vad är socialt entreprenörskap för dig?
Att man drivs av ett syfte snarare än ekonomisk vinning. Inget i livet är gratis (förutom Jidder då :)), och alla måste kunna betala sin räkningar. Men att fokus är att göra något samhällsnyttigt och bra i stället för “hur kan vi göra för att få ut största möjliga vinst från detta”.

Varför ville du bli ett inkubatorbolag hos CSES?
Jag fick min idé om Jidder, gjorde en presentation och skickade ut den till olika organisationer och sen sa det BANG! Min inbox blev översvämmad med mail och telefonen började ringa konstant. Eftersom jag gjorde detta helt ensam var det så många delar jag skulle vara expert på. Alla som ringde förväntade sig ju såklart att jag skulle kunna svara på alla frågor om både tekniken, ungdomarnas situation i samhället, säkerhet och förväntad effekt. Jag fokuserade väldigt mycket i början på just säkerheten, men sen insåg jag att jag försakat själva företagsbiten. Det kändes lite som att jag kastat mig ut från ett flygplan utan fallskärm [haha]!

Då läste jag om CSES på Twitter och kollade sen upp deras hemsida. Såg helt fantastiskt ut och precis vad jag skulle behöva. Jag kontaktade de och fick svar samma dag. Det har redan blivit en otrolig avlastning att ha CSES att vända sig till, som pushar mig och får mig att fokusera på rätt saker.

Drömbilden fem år framåt med företaget – hur ser den ut?
Då är vi etablerade och välkända och har en stor mängd återkommande användare. Vi har engagerat en massa bra och intressanta värdar som kunnat stötta unga med kunskap och känslan av gemenskap. Jidder är platsen där man vet att man kan prata om allt och där många fått hjälp och blivit stärkta. Vi hoppas såklart på en stor mängd användare, men det som kommer göra mig gladast är de som upplever att de verkligen fått stöd och blivit hjälpta!

P.S Har du förslag på ämnen och/eller värdar? Skicka gärna in dina tips till forslag@jiddr.com