76 procent av maten inom EU behöver pollineras. Antalet bin minskar kraftigt. Inkubatorsbolaget Bee Urban gör företag i storstadsmiljö till bikupefaddrar och är nu nominerade till den prestigefyllda utmärkelsen Social Capitalist Award inom kategorin ”Årets Samhällsentreprenör”.

Grundarna Karolina Lisslö & Josefina Oddsberg är två miljömedvetna biologer. Bee Urban erbjuder företag en möjlighet att stärka sin miljöprofil genom fadderskap av bikupor. En tredjedel av vad vi äter är beroende av pollinerande insekter och cirka 85 procent av denna pollinering sker med hjälp av honungsbin. Under 2000-talet har det skett en drastisk minskning av honungsbin och vilda insekter att man talar om en ”pollinationskris”. Genom att samarbeta med Bee Urban hjälper man såväl sitt eget närområde att bevara den biologiska mångfalden som att säkerställa bibestånden i Sverige.

Samhällskapitalistdagen arrangeras av Veckans Affärer. Utmärkelsen Social Capitalist Award har etablerat sig som den främsta utmärkelsen för personer som förenat kapitalism och samhällsnytta i Sverige. I samband med utdelningen presenterar Veckans Affärer de 10 viktigaste utmaningarna för samhället och näringslivet under ett halvdagsseminarium på Berns den 5 september. Övriga priser som delas ut under eventet är ”Årets Samhällskapitalist” och ”Årets Samhällsintraprenör”.

Lista övriga nominerade inom kategorin ”Årets Samhällsentreprenör”
Lillemor Husberg, Vigs Ängar: Arkitekten bakom ett äldreboende där frihet för individen och anpassning är vägledande.

Pernilla Svebo Lindgren, Vd Vägen Ut: Basar för ett konsortium av bolag med den gemensamma affärsidén att anställa människor som länge levt i utanförskap. Enligt bokslutet var samhällsvinsten 44 miljoner 2011.

Lennart Jönsson, Grundare Left is Right: Konsultbolag som gjort Aspergers syndrom till en spetskompetens och bygger en bro till arbetsmarknaden för personer med psykisk funktionsnedsättning.

För program och anmälan