Förutom att bidra till ett hållbart samhälle när du säljer vidare gamla prylar, kan du nu också bidra med pengar till utsatta barn i världen. I oktober samarbetar Världens Barn med köp- och säljsidan GodSak.se i syfte att samla in så mycket pengar som möjligt till Världens Barns insamling. GodSak.se fungerar på samma sätt som Blocket och andra köp- och säljsidor, men särskiljer sig genom att de pengar som samlas in går direkt till organisationer som jobbar för att förbättra villkoren för människor och miljö.

GodSak.se bygger på samma koncept som Blocket och andra köp- och säljsidor, man kan både köpa och sälja begagnade saker. Skillnaden är att pengarna inte går till säljaren själv utan till projekt som förbättrar villkoren för människor och miljö. Vanligtvis väljer man bland sex organisationer som ens pengar ska adresseras till – Världens Barn, Hungerprojektet, Vi-skogen, Svalorna Indien-Bangladesh, Mattecentrum och WaterAid, men under kampanjmånaden oktober står Världens Barn som ensam förmånstagare.

– Att sälja sådant man inte behöver gör att nästan alla kan bidra – och det är grundpelaren i vår insamling: Vi gör det här tillsammans. De flesta av oss har ju något där hemma som bara ligger och skräpar. Sätt prylarna i omlopp så att de gör lite nytta. För det är ju rätt smart att din gamla galaklänning i förlängningen kan ge trygghet till soptippsbarnen i Bangladesh eller att en byrå avskaffar barnarbete i Kairos slum, säger Linda Andersson på Världens Barn.

GodSak.se lanserades i maj. Med tanke på att Världens Barn är Sveriges största insamlingskanal hoppas företagets grundare Andreas Frank och Elias Rådelius på att många ska få upp ögonen för deras sida – den enda köp- och säljsidan i Sverige som låter inkomsterna gå till goda ändamål.

– De som använder sig av vår sida tycker att det är fantastiskt att de kan göra en god sak i dubbel bemärkelse, genom att både återanvända och stödja något bra, säger Elias Rådelius.

Om Världens barn
Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och genomförs i samarbete med SVT, SR och 21 svenska hjälporganisationer. Tillsammans ger det en unik kraftsamling med närmare 45.000 frivilliga i 290 kommuner. Pengarna går till projekt inriktade på utbildning, hälsa och framtid och ger barn och familjer runt om i världen verktyg att själva lyfta sig ur sin fattigdom. De 21 hjälporganisationer som ingår i Världens Barn-familjen är: Afrikagrupperna, Clowner utan Gränser, Diakonia, Erikshjälpen, Föräldralösa Barn, Hoppets Stjärna, Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, KFUM, Kooperation Utan Gränser, Lions, Läkarmissionen, Plan Sverige, PMU, Rädda Barnen, SOS-Barnbyar, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan, Svenska Röda Korset, Unicef Sverige och Vi-skogen. www.varldensbarn.se

Om GodSak.se
GodSak.se drivs av Change By Me ekonomisk förening vars syfte är att ta fram tekniska lösningar som genererar pengar till organisationer med 90-konto. Köp- och säljsidan GodSak.se är föreningens första satsning och sker med stöd av GoodCause Ideas och CSES (Center för Socialt Entreprenörskap i Stockholm). www.GodSak.se