One More Smile engagerar föreningar, skolor och företag i en gemensam satsning för barn i utvecklingsländer. Målet är att minska utanförskap bland barn på barnhem genom att ge dem nya kläder, skor och skoluniformer. Nu har One More Smile antagits till CSES inkubator.

Verksamhetsansvarig Kristin med Peter från Hope skola, Lusaka, Zambia.

Verksamhetsansvarig Kristin med Peter från Hope skola, Lusaka, Zambia.

Verksamhetsansvarig Kristin Nenzén – berätta mer om One More Smile
Vi arbetar utifrån två olika program. Med ”Barn hjälper Barn” engagerar vi barn och ungdomar som vill samla in pengar till exempelvis en klassresa genom att de kan sälja produkter från One More Smile och samtidigt stödja barnen. Här ökar vi även deras kunskap om utanförskap och om möjligheten att påverka. Med ”Företag hjälper barn” kan företag köpa produkter från oss, som sommarpresenter och julklappar, och på så sätt enkelt bidra och involvera sina kunder och medarbetare i ändamålet.

One More Smile har samarbeten med varumärken som Happy Socks och Urbanears och säljer produkter via webb, föreningar, skolor och företag. Överskottet går till att producera skor, kläder och skoluniformer lokalt till barn på barnhem. Med egna kläder får barnen bättre självkänsla, en chans att kunna gå i skolan och bli inkluderade i ett socialt sammanhang.

Krister, grundare One More Smile, bild från Kabwata Orphanage, Lusaka, Zambia

Krister, grundare One More Smile, bild från Kabwata Orphanage, Lusaka, Zambia

Berätta om din bakgrund och teamet bakom One More Smile
Krister Mossberg, it-entreprenör bakom bl.a. hitta.se och campadre, grundade One More Smile 2010. Då hade jag precis kommit hem från Los Angeles där jag studerat produktutveckling inom mode. Jag träffade Krister och när han presenterade sin idé tvekade jag inte en sekund att engagera mig. Att arbeta inom mitt nya kompetensområde och samtidigt bidra till barn som behöver det kändes helt rätt. Vi har två fantastiska praktikanter, ett antal volontärer och en engagerad styrelse med Ina Engelbrektson från IBM i spetsen som ordförande.

Vad är din personliga drivkraft som företagare?
Jag har upplevt på plats på barnhem i Zambia och i klassrum och på fotbollsplaner i Sverige hur vi kan medverka till att göra skillnad för barn och ungdomar och bygga broar dem emellan. När vi gjort en biståndsleverans återkopplar vi till klasserna och lagen och berättar om leveransen som de bidragit till. Ögonblicket när de verkligen förstår hur mycket deras insats betytt är en enorm drivkraft för mig.

Varför ville ni bli ett inkubatorbolag hos CSES?
Vi vill utvecklas, lära oss nya saker, inspireras, få nya intryck och jobba fokuserat så att vi når våra mål snabbare och effektivare.

Kollage, Lusaka, Zambia

Kollage, Lusaka, Zambia

Drömbilden fem år framåt med företaget – hur ser den ut?
Att vi engagerar många fler barn, ungdomar, klasser, idrottslag och företag i flera länder i Europa och att vi kan stödja barn på barnhem i Afrika, Asien och Sydamerika. Med en viktig regel; vi ska åstadkomma återkommande leverans en gång per år till de barnhem vi arbetar med innan vi öppnar verksamhet i nya länder. Det är viktigt för oss att fokusera på varje enskilt barn och följa deras behov långsiktigt. Min dröm är också att klassresor går från Sverige till de mottagarländer som vi verkar i och att barnen får möjlighet att träffa varandra.

 

Läs mer om One More Smile